Etnosentrizm

Etnosentrizm, kişinin kendi kültürünü en doğru yaşam biçimi olarak görmesi anlamına gelir. Bazı kültürler fikirlerde veya kavramlarda benzer olabilir veya örtüşebilir, ancak bazı insanlar kültürel olarak kendilerinden farklı bireylerle karşılaşabilecekleri farklılıkları deneyimlediklerinde bir anlamda şok olurlar.

Aşırı durumlarda, bir grup birey başka bir kültürün uygulamaları aşırı derecede yanlış düşünebilir, bu nedenle grup diğer grubu kendi yaşam biçimlerine dönüştürmeye çalışabilir. Bir grup yaşam biçimlerini değiştirmeye isteksizse çatışma çıkar.

Etnosentrizm ve Sömürgecilik

Etnosentrizm bir başka örneği de sömürgeciliktir. Sömürgecilik, zorunlu sosyal değişimle birlikte kültürel tahakküm olarak tanımlanabilir. Sömürgecilik, bir toplumun başka bir toplum tarafından fethedilmesinin “zorunlu sosyal değişimle kültürel egemenliğe” yol açtığı sosyal sistemi ifade eder.

Etnosantrizm bazı durumlarda önlenemeyebilir. Hepimiz genellikle başka bir kişiye veya kültürün uygulamalarına veya inançlarına karşı içgüdüsel tepkiler duyarız. Ancak bu tepkilerin soykırım veya savaş gibi korkunç olaylarla sonuçlanması gerekmez. Böyle korkunç şeylerden kaçınmak için hepimiz kültürel olarak daha göreceli olmaya çalışmalıyız.

Referanslar

  • https://courses.lumenlearning.com/culturalanthropology/chapter/ethnocentrism/
  • Schultz, Emily A., and Robert H. Lavenda. Cultural Anthropology : A Perspective on the Human Condition. New York: Oxford UP, Incorporated, 2009.pg.79.

Turkau Araştırma

Türk Aydınlanma ve Uygarlık Araştırmaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İçerikler:

Başa dön tuşu