Geometri Nedir?
Geometri neye denir? Geometri ne işe yarar? Geometri nasıl ortaya çıkmıştır?
Geometri, münferit nesnelerin şekli, çeşitli nesneler arasındaki uzamsal ilişkiler ve çevreleyen alanın özellikleriyle ilgili matematiğin dalıdır. Matematiğin en eski dallarından biridir ve adı, “dünya ölçümü” anlamına gelen Yunanca kelimelerden türetilmiştir.
Geometri, matematiğin özgün bir alanıdır ve aslında tüm bilimlerin en eskisidir, en azından Öklid, Pisagor ve antik Yunan’ın diğer “doğa filozofları” zamanlarına kadar gider. Başlangıçta, yaşadığımız fiziksel dünyayı anlamak için geometri çalışıldı ve gelenek bu güne kadar devam ediyor. Çok sayıda meslek ve çalışma alanı ağırlıklı olarak geometriye dayanır. Örneğin inşaat, uzunlukların, açıların, alanların ve diğer geometrik parametrelerin sağlam bir şekilde anlaşılmasını gerektirir. Doğa bilimleri ayrıca sağlam bir geometri anlayışını gerektirir; Fizikte, örneğin, geometrik akıl yürütme ve hesaplama, çok çeşitli problemleri çözmenin ayrılmaz bir parçasıdır.
Geometri, varsayılan bir dizi özelliğe sahip bir uzayda şekillerin (noktalar, çizgiler ve düzlemler gibi) ilişkisinin, özelliklerinin ve ölçülmesinin incelenmesidir. Böylece, geometri çalışması, çeşitli figürlerin bulunduğu uzay hakkında çeşitli varsayımlarla başlar, ardından bu figürler hakkında sonuçlar çıkarmaya devam eder. Elbette, bu yaklaşım, derinlemesine düşündüğünüzde göz korkutucu gelebilir, ancak bu öyle olması gerektiği anlamına gelmez. Eğer “iki nokta arasındaki en kısa mesafe düz bir çizgidir” ifadesini daha önce duyduysanız, o zaman bir geometrik uzay türünün özellikleri hakkında zaten bir fikriniz var demektir.
Kaynaklar
- https://www.britannica.com/science/geometry
- https://uwaterloo.ca/pure-mathematics/about-pure-math/what-is-pure-math/what-is-geometry
- https://www.universalclass.com/articles/math/geometry/what-is-geometry.htm
Geometri hayatı kolaylaştıran bir ilimdir.
Geometri, matematiğin klasik disiplinlerinden biridir. Kabaca Yunanca’dan “Dünya Ölçümü” olarak tercüme edildiğinde, mekanın ve figürlerin özellikleri ile ilgilidir. Öncelikle uzunlukları, alanları ve hacimleri ölçmek için pratik bir kılavuz olarak geliştirilmiştir ve şu ana kadar hala kullanılmaktadır. Öklid, geometri çalışmasını M.Ö. 3. yüzyılda aksiyomatik bir forma dönüştürdü ve bu aksiyomlar günümüze kadar hala faydalıdır. Rene Descartes analitik geometri kavramını yaratabildiğinde geometri bilimi için önemli bir evrim sağladı. Bu nedenle, düzlem figürleri artık analitik olarak temsil edilebilir ve hesabın gelişimi için itici güçlerden biridir. Ek olarak, perspektifin yükselişi projektif geometriye yol açtı. Günümüzde modern geometrinin fizikle güçlü bağları vardır ve görelilik ve sicim teorileri gibi yeni fiziksel kavramların ayrılmaz bir parçasıdır.
Binlerce yıl önce icat edilen geometri bilimi, o zamandan beri gelişmeye ve değişmeye devam etti, ancak temelleri aynı kaldı. Herhangi bir yere bakın ve yazarlarının bunu veya o nesneyi oluşturmak için geometrik hesaplamalara dayandığını göreceksiniz. Herhangi bir şey – pencerenizin dışındaki yol, daireniz, cep telefonunuz veya dolabınızdaki kitap. Geometri olmasaydı, bildiğimiz insan uygarlığı olmazdı.