Kitap İncelemesi Nedir? Nasıl Yapılır?
Kitap incelemesi, bir kitabın içeriği, tarzı ve itibarının analizine dayanan ve buna dayanan genellikle edebi olan bir eleştiri biçimidir.
Bir kitap incelemesi, bir makalenin veya tezin bir parçası olarak dahil edilebilir veya bağımsız bir inceleme olarak yazılabilir.
Bir kitap incelemesinin temel gerekliliği, kitap ve içindeki fikirler hakkındaki düşüncelerinizi sunmaktır. Öne sürülen noktaları doğru bir şekilde aktarabilmek için; incelemenin, belirli bir formatta yapılandırılması gerekir.
Kitap İncelemesi Yazmak
Bir kitap incelemesi yazmak için önemli adımlar vardır. Üç temel adımdan bahsedilebilir:
1) Yazmaya Hazırlanma: Kitabı Okumak
İlk adım apaçık görünüyor, ancak yine de belirtmeye değer, kitabı okuyun. Kitabı okumakla, mümkünse baştan sona ve birden çok kez okumayı kastediyoruz. Derinlemesine bir kitap incelemesi yazmak zordur çünkü ilk okuma sırasında kitaptaki kilit noktaları neredeyse kesinlikle kaçıracaksınız.
Yazarlar, çok zeki kurgularda bulunabilirler ve bunlar genellikle okuyucular tarafından ikinci veya üçüncü kez fark edilene kadar gözden kaçar. Yazara, hakkı ödenmesi gereken yerde hakkını vermiyor olabilirsiniz.
Kitabı okurken ve not alırken, onun çalışma alanını veya türünü ve aynı alandaki diğer kitaplardan ne beklediğinizi düşünerek karşılaştırmanız da yararlı olabilir.
Bir kitap okurken dikkate alınması gereken bir diğer husus, içindeki ana temalardır. Bunlar bazen bir mesaj veya fikir şeklinde olabilir, bunu anlamanın basit bir yolu kitabı bir ila üç kelimeyle tanımlamaktır. Yazarların yazma stili, mesajın literatürde nasıl iletileceğini de etkileyebilir. Önceki çalışmalarından herhangi birini okuyacak vaktiniz varsa, elinizdeki kitabı okurken bu büyük bir fayda sağlayacaktır.
2) Taslak Hazırlamak
Taslak, incelemenizin özünü oluşturduğunuz yerdir. Öne sürmek istediğiniz tüm önemli noktaları ve fikirleri, onun noktasında yapı veya incelik hakkında çok fazla endişelenmeden özgürce yazabilirsiniz. Taslağı tamamladıktan sonra, çalışmayı düzenlemeye başlayabilirsiniz.
3) Son Şeklini Vermek
İnceleme yazmak için ilk girişiminiz mükemmel olmayacaktır. Dolayısıyla incelemeyi geliştirmek ve tüm fikirlerinizi birbirine bağlamak için üzerinden geçmeniz ve zaman ayırmanız gerekir.
Doğru Bir Kitap İncelemesi Yazmanıza Yardımcı Olacak Temel Sorular
Kendinize bir kitap incelemesini nasıl yapacağınızı sorduğunuzda, incelemenin ana hatlarındaki kritik bilgileri gözden kaçırmadığınızdan emin olmak için kendinize sormanız gereken birkaç soru vardır. Bu sorulara, bunlardan herhangi birinin eksik olması, incelemenizin başarısız olmasına veya ağır bir şekilde eleştirilmesine neden olacağı için bu soruları kutsal kabul etmeniz yararınıza olabilir.
Bu sorular aşağıdaki gibidir:
- Kitabın adı nedir?
- Kitabın yazarı kim?
- Kitap hangi tarihte yazıldı ve yayınlandı?
- Kitabı kim yayınladı?
- Kitap ne tür yazılara ayrılıyor?
- Kitaptaki anahtar karakterler kimler?
- Kitabı kısaca özetlediniz mi?
- Kitaptaki temalar nelerdir ve baskın bir tane var mı?
- Herhangi bir sembolizm var mı?
- Kitaptaki motifler neler?
Böylece, iyi bir kitap incelemesi yazmaya başlamak için ihtiyacınız olan her şeye sahip durumda sayılırsınız ve bu bilgilerle aklınızdaki “kitap raporu nasıl yazılır” veya “kitap incelemesi nasıl yazılır” soruları yanıtlanmış olmalıdır.
Tüm bu adımları izler ve buradaki 10 soruyu yanıtlarsanız iyi bir kitap raporu hazırlamakta sorun yaşamazsınız.
Çeviri: https://papersowl.com/blog/how-to-write-book-review