Makale Yayınlamak İçin Dergi Seçimi

Araştırma-makale yayınlama sürecinde en büyük gecikmelerden biri, makalenizi yanlış dergiye göndermektir.

Makalenizi yayınlama şansını optimize etmek için birçok strateji uygulanabilir. Hedef kitle, odaklanma, dil, itibar ve baskı zamanı, bulgularınızı sunacağınız dergiyi seçerken kritik faktörlerdir. 

Dergi Ne Zaman Belirlenmeli?

Dergi seçim süreci, yazma sürecine başlamadan ÖNCE başlamalıdır. Makaleyi yazmadan önce dergiyi seçmek, makaleyi derginin kapsamına ve hedef kitlesine göre uyarlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, yer sınırlamaları, alıntı biçimlendirme ve izin verilen kısaltmalar gibi derginin gereksinimlerini önceden bilmek size zaman kazandıracak ve seçtiğiniz dergiye uygun ve dolayısıyla seçilme olasılığı daha yüksek olan bir makale yazmanızı sağlayacaktır.

Hedef Kitle ve Dergi Kapsamı

  • Hedef kitleniz kim?
  • Sonuçlarınızı en ilginç kim bulacak?
  • Bulgularınız uygulanabilir mi? Teorik mi?
  • Farklı alanlardan geniş bir bilim insanı kitlesine veya çok dar bir kitleye faydalı olabilecek yeni bir teknik mi tanıtıyorsunuz?
  • Bulgularınız, alanınızdaki belirli bir kritik soruyu ele alıyor mu yoksa genel olarak uygulanabilir mi?

Bu soruların cevapları, dergilerdeki seçiminize eleştirel bir şekilde rehberlik etmelidir. Birkaç aday dergi seçin ve yayınladıkları makale türlerini gözden geçirin ve yönergelerini dikkatlice okuyun.

Dergi Gereksinimleri

Bazen daha pratik hususlar dergi seçimini belirler. Makale uzunluğu, şekil sayısı, referans sayısı vb. ile ilgili gereksinimler dergiye göre değişir. Dergi seçim sürecinde, derginin sınırlamalarını belirlemek için Yazarlara Yönelik Talimatlar / Yazar Rehberi gibi rehber yazıları okumanız gerekir.

Çok geniş ve karmaşık bir çalışma, yalnızca 5 grafiğe izin veren bir dergi için uygun olmayabilir. Yalnızca 30 referansa izin verildiğinde kapsamlı bir literatür taraması mümkün olmayabilir. Bazı dergiler nadiren vaka raporlarını kabul eder. Yazarlar için Kılavuzu okumak dergi seçimini daraltmanıza yardımcı olacaktır.

Dil

Hangi dilde yayınlamalısınız?

Bilimin baskın dili 21. yüzyılın ilk yarısında İngilizce olsa da, belirli bir bölgeye daha uygun bulgulara sahip olabilirsiniz ve bu nedenle o dilde yayınlamak isteyebilirsiniz.

Kabul Oranı

Dergiye gönderilen makalelerin kabul yüzdesi nedir?

Bu sizin belirleyici faktör olmasa da, önemli bir husustur. Bulgularınızın Science, Nature, NEJM, PNAS ve JACS gibi üst düzey dergilerde yayınlanmasını sağlamanın anahtarı, makalenizin dergi kapsamına ve yönergelerine sıkı bir şekilde uymasını sağlamaktır. Dikkatlice yazılmış bir kapak mektubu hazırlayın ve mümkünse, makalenizin dergi için uygun olup olmadığını belirlemek için yönetici editöre bir ön gönderim araştırması yapın.

Yayınlanma Süresi

Bazı dergilerin gönderimden yayına geçişi diğerlerinden çok daha uzun sürer. Bulgularınızın hızla yayılması sizin için önemli mi? Birçok dergi, gönderim ve yayın tarihlerini belirtir. Değilse, editöre derginin şu anki yayınlanma zamanını sormaktan çekinmeyin.

Etki Faktörü

Derginin etki faktörü nedir ve gerçekten önemli mi? Teorik olarak, etki faktörü, derginin kendi alanı için ne kadar önemli olduğunu gösterir. Etki faktörü, Thomson Scientific tarafından her yıl hesaplanır. Etki faktörünün gerçek değeri tartışmalıdır ve tek başına etki faktörü, bir makaleyi belirli bir dergiye gönderme kararınızın temeli olmamalıdır.

Bir derginin alanı üzerindeki etkisini sıralamak için başka birkaç önlem de (örneğin, PageRank, Eigenfactor, vb.) kullanılır. Birleştirildiğinde, bu ölçüler her derginin etkisini izliyor gibi görünmektedir ve makaleniz için en uygun dergiyi seçmenizde yardımcı olabilir.

Makalenizi gönderdiğiniz derginin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi, makaleleri ikinci veya hatta üçüncü bir dergiye yeniden yazmak, yeniden biçimlendirmek ve yeniden göndermek için harcanan zamanı en aza indirmek için önemlidir.

Çeviri: https://www.scitechedit.com/en-GB/helpful-resources/white-papers/selecting-the-proper-journal

Turkau Çeviriler

Turkau.com çeviri hesabıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İçerikler:

Başa dön tuşu