Okyanus Asitlenmesi Nedir?

Okyanus asitlenmesi, dünya çapında toplu olarak okyanus ve deniz suyundaki pH seviyesinin düşmesidir. Kimyasal özellikler ve asit seviyelerindeki bu değişiklik, gelişmek için belirli koşullar isteyen deniz bitkileri ve hayvanları için zararlı olabilir.

Okyanustaki artan asitlik, esas olarak daha yüksek karbondioksit seviyelerinden kaynaklanmaktadır. Atmosferimize salınan fazla karbondioksitin kabaca %30’u Dünya denizleri tarafından emilir. Bu kulağa önemli gelmese de, Dünya denizlerindeki pH ve kimyasalların (doğal veya doğal olmayan) dengesindeki küçük bir değişiklik bile bir ekosisteme zarar verebilir ve hatta bu sistemin çökmesine neden olabilir. Dengeli, tam olarak işleyen deniz ekosistemleri olmadan, biyomlar ve biyosferler tehlike altına girer ve insan yaşamı üzerindeki doğrudan etkiler de dahil olmak üzere Dünya’nın diğer tüm kısımları üzerinde yankılanan etkiler olabilir.

Pantai Okyanus

İnsan sanayileşmesi ilk patlamasını yaklaşık 200 yıl önce gördü. O zamandan beri, fosil yakıtların kullanımı ve fazla karbondioksit üretimi devam eden bir sorun haline geldi. İnsani gelişme arttıkça, atmosferimize salınan kirletici ve gazların seviyesi de artmaktadır. Benzer şekilde, ormansızlaşma ve tarım, salınan gaz türlerinde önemli bir değişikliğe neden oldu ve bir zamanlar yemyeşil olan gezegenimiz için geniş bitki örtüsünü ortadan kaldırdı.

Fosil yakıtların yakılması söz konusu olduğunda en büyük endişe CO2 üretiminin artmasıdır. Doğal karbon yutakları olan ormanlar bu CO2’yi emer ve Dünya’nın dengede kalmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, karbondioksit yan ürünleri de artarken bir ölçüde ormansızlaşma meydana gelmektedir, bu da bu fazla karbonu filtrelemeye ve tutmaya yardımcı olacak daha az ağaç olduğu anlamına geliyor.

Sonuç olarak, karbon havaya salınır ve bitki örtüsü tarafından emilmek yerine okyanuslar tarafından emilir. Karbon eklenmesinin neden olduğu kimyasal reaksiyonlar, suyun iyonik dengesini değiştirir. Bu, daha asidik bir çözelti, dolayısıyla Dünya denizlerinin ‘asitlenmesi’ ile sonuçlanır. Bu artan asitliğin sonuçları çok büyük ve tehlikelidir.

Kaynaklar

  • https://www.worldatlas.com/articles/what-is-ocean-acidification.html
  • https://turkau.com/okyanus-akintilarinin-iklim-uzerindeki-etkisi/

Turkau Araştırma

Türk Aydınlanma ve Uygarlık Araştırmaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İçerikler:

Başa dön tuşu