Maltaz Nedir?

Maltaz enzimi nedir? Maltaz nereden salınır? Maltozun glikoza dönüşümü ve maltaz enzimi görevi hakkında...

Maltaz, disakkarit maltoz hidrolizini basit şeker glikozuna katalize eden bir enzim olarak tanımlanır. Bu enzim bakteri, maya ve bitkilerde bulunur ve insanlarda ve diğer omurgalılarda bağırsak duvarını kaplayan mukoza zarının hücreleri tarafından üretildiği düşünülmektedir.

Sindirim işlemi sırasında nişasta, amilaz adı verilen tükürük veya pankreas enzimleri tarafından kısmen maltoza dönüştürülür; Maltaz, bağırsak tarafından salgılanır ve daha sonra maltozu glikoza dönüştürür. Vücut ya glikozu kullanır ya da karaciğerde hayvan nişastası olarak da bilinen glikojen olarak depolar.

Maltaz ve Maltoz

Maltaz, vücudun şeker maltozunu kendi bileşenlerine ayırmasına yardımcı olan doğal olarak oluşan bir madde olan bir sindirim enzimidir. Maltoz bir disakkarittir, yani monosakkarit olarak bilinen iki birleşik basit şekerden – özellikle bir glikoza bağlı bir glikozdan oluşur. Maltaz, vücut tarafından enerji için kullanılabilmeleri için bu iki şeker arasındaki bağı koparır.

Maltoz

Arpa ve birada bulunan maltoz, doğal olarak oluşan bir disakkarittir. Monosakkaritler gibi, disakkaritler de basit şekerler olarak bilinir. Bunun aksine polisakkaritler, üç veya daha fazla bağlı şekerden oluşur. Bunlar genellikle nişastalar ve kompleks karbonhidratlar olarak bilinir.

Sükroz veya sofra şekeri ve laktoz gibi, sütte bulunan şeker, maltoz bir çift monosakkarit tarafından oluşturulur.

Bu monosakkaritler, özellikle glikoz, vücudun ana enerji biçimidir. Kan şekeri terimi, karaciğerde ve kas dokusunda depolanan ve vücudun ihtiyaç duyduğu anda enerji için hazır hale getirilen glikozu ifade eder.

Maltaz’ın Devreye Girişi

Tek tek glikoz moleküllerine erişmek için vücudun maltoz molekülünü ikiye bölmesi gerekir. Maltaz burada devreye girer. İnsan sindirim sisteminde bakteriler tarafından üretilen maltaz, maltozun iki glukoza dönüşümü için katalizör görevi gören bir protein türü olan bir enzimdir. Bunun meydana geldiği süreç, maltazın bir su molekülüne katkıda bulunarak glikoz moleküllerini bağlayan glikosidik bağı kırdığı hidroliz olarak bilinir.

Maltoz, glikosidik bağdaki iki glikoz molekülünü birbirine bağlayan ekstra oksijen atomuyla birlikte 12 karbon atomu, 22 hidrojen atomu ve 11 oksijen atomundan oluştuğu anlamına gelen C₁₂H₂₂O₁₁ moleküler formülüne sahiptir. Hidroliz sırasında, maltaz, bir su molekülü (H₂O) aracılığıyla iki hidrojen atomuna ve bir oksijen atomuna katkıda bulunur; tek bir pozitif yüklü hidrojen iyonu (H⁺) bir glikoz molekülüne gider ve kalan bağlı hidrojen ve oksijen atomları diğer glikoz molekülü. Kısacası, bu iyonize glikoz molekülleri, her hücrenin enerji üreten birimi olan adenozin trifosfat tarafından hemen kullanılmak üzere depolanmak üzere hücre zarları boyunca taşınacaktır.

Kısacası, bağırsaklarda bakterilerin oluşturduğu maltaz, kısmen sindirilmiş gıdalarda maltoz üzerinde çalışmaya başlar. Bu maltoz, birada olduğu gibi disakkarit formunda tüketilmiş olabilir veya tüketilen daha karmaşık bir polisakkaritten tükürükteki amilaz tarafından ağızda hidrolize edilmiş olabilir. Her iki durumda da, bu disakkarit ince bağırsağa ulaştığında, bağırsak yolunu kaplayan mukozal membran tarafından salınan maltaz onu monosakkarit formuna böler. Kalan glikoz molekülleri daha sonra duvardaki hücreler tarafından emilir ve kan dolaşımına girerek burada karaciğere ve ardından vücudun kaslarına taşınır.

Maltaz, insanların ağızlarında ve tükürüğünde bulunan temel bir sindirim enzimi olarak bilinir. İnce bağırsakta ve pankreasta sindirimi kolaylaştırabilir. İnce bağırsağın nişasta ve şekerleri parçalamada daha zor bir işi olacağından, sistemde maltaz eksikliği sorunlara neden olabilir. Böylece, enzim tüm sindirim sistemi için çok yardımcı olabilir. İnsanların düzgün bir bağırsak sindiriminden faydalanmasına yardımcı olabilir.

Referanslar

  • https://www.vedantu.com/chemistry/maltase
  • https://www.britannica.com/science/maltase
  • https://www.worldofenzymes.info/enzymes-introduction/maltase/
  • https://www.wise-geek.com/what-is-maltase.htm

Turkau Araştırma

Türk Aydınlanma ve Uygarlık Araştırmaları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İçerikler:

Başa dön tuşu