Demokrasi Türleri Nelerdir?

Demokrasi, tıpkı bir monarşi veya oligarşi gibi bir hükümet biçimidir. Demokraside hükümeti yönetme gücü halkın elindedir. Bununla birlikte, bu insanların hükümetlerini ne kadar doğrudan yönettikleri, farklı demokratik hükümet türlerini meydana getiren şeydir.

Demokrasi Türleri

Demokrasi karmaşık bir şeydir. Çoğu bilim insanı, dünya çapında doğrudan ve temsili olmak üzere iki ana demokrasi türü olduğunu söyleyecektir. Bununla birlikte, birçok hükümet, farklı demokrasi hükümet yapıları için kendi özel demokrasi görüşlerini sunar. Karışıklığı gidermek için dünyanın dört bir yanından demokratik hükümet biçimlerine örnekler verelim:

  • Doğrudan Demokrasi: Yasalar ve hükümet değişiklikleri için, insanlar herhangi birinin onları temsil etmesini sağlamak yerine doğrudan oy kullanır. Yolları tamir etmekten vergileri artırmaya kadar her şey halkın oylamasını gerektirir. Büyük bir grup bir şeyin sorun olduğunu düşünürse, hükümete getirilebilir. Doğrudan bir demokrasi söz konusu olduğunda iki düşünce okulu vardır:
    1. Katılımcı demokrasi, insanların hükümetlerine katkıda bulunmak için inisiyatif ve referandum kullandığı bir demokrasidir. Bu, her insanın, İsviçre’de bulduğunuz gibi anlamlı bir katkı yapmasına olanak tanır.
    2. Bir başka doğrudan demokrasi teorisi, müzakereci teoridir. Bu teoride vatandaşlar, herkes için en iyi politikaları ve yasaları oluşturmak için kendi aralarında hükümet politikalarını ve reformlarını tartışacaklardır.
  • Temsili Demokrasi: Açık farkla dünya çapında en yaygın demokrasi biçimi temsili demokrasidir. Temsili bir demokraside yaşıyorsanız, sizi bölgesel düzeyde yasama ve yürütme düzeyinde temsil edecek kişilere oy vereceksiniz. Bu küçük grup politikacıların kendilerine oy veren insanların ihtiyaçlarını ve düşüncelerini temsil etmesi gerekiyor.
  • Parlamenter Demokrasi: Parlamenter demokraside güç, parlamento ve başbakan aracılığıyla hükümetin yasama organına verilir. Bu hükümetlerin de bir yürütme organı var ancak daha az güce sahiptir.
  • Başkanlık Demokrasi: Başkanlık demokrasisi, parlamenter demokrasinin tam tersidir. Başkanlık demokrasisinde, yürütme organı güce sahiptir. Halk, hükümete başkanlık etmesi için bir başkan seçer. Ancak, cumhurbaşkanı yasama organı tarafından kontrol altında tutulur. Amerika Birleşik Devletleri ve Nijerya, başkanlık demokrasilerine örnektir. Yürütme kolu, başkan ve kabinesini içerir. Yargı ve yasama organının yanı sıra, hükümetin üç şubesi de kontrol ve dengeleri sağlamak için çalışıyor, ancak cumhurbaşkanının son sözü vardır.
  • Otoriter Demokrasi: Otoriter bir demokraside, bazı insanlar, özellikle zenginler ve seçkinler, hükümetin gücünü yönetir. Bu rejimler, yürütme ve yasama kolları da dahil olmak üzere genellikle bir demokrasiyle ilişkilendirilen hükümet modellerini benimser, ancak hükümetin kendisi halkın elinde değildir.
    • Elit Demokrasisi: Ek olarak, yöneten küçük bir elit grubuysa, o zaman elit demokrasisi olarak adlandırılabilir.
  • Dini Demokrasi: Politika oluşturmaya rehberlik eden dini esaslardır. Bu demokrasinin liderleri din öğretilerini takip etmelidir. Ancak bu liderler görevlerine halk tarafından seçilir. Bu hükümetlerin de bir anayasası vardır ve temsilcileri halk tarafından seçilir.

Kaynaklar

  • https://examples.yourdictionary.com/examples-of-different-types-of-democracy.html

Turkau Araştırma

Türk Aydınlanma ve Uygarlık Araştırmaları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İçerikler:

Başa dön tuşu