Etik Kod Nedir? Nasıl Hazırlanır?
Etik kod, bir kurumun çalışanlarının dürüst ve verimli bir şekilde iş yapmalarına yardımcı olmak için işletme veya organizasyonun misyon ve değerlerini, çalışanların problemlere nasıl yaklaşmaları gerektiğini, kuruluşun temel değerlerine dayalı etik ilkeleri ve profesyonelin sahip olduğu standartları belirleyen ilkeler rehberidir.
Etik kod, bir şirket veya kuruluştaki kararları ve davranışları yöneten etik ilkeleri ana hatlarıyla belirtir. Çalışanların nasıl davranması gerektiğine dair genel ana hatları ve taciz, güvenlik ve çıkar çatışmaları gibi konuları ele alma konusunda özel rehberlik sağlar.
İş Etiği
İş etiği, etik ilkelerin bir işletmenin faaliyetlerini nasıl yönlendirdiğini ifade eder. İş etiği şemsiyesi altında yer alan ortak konular arasında işveren-çalışan ilişkileri, ayrımcılık, çevre sorunları, rüşvet vb. sayılabilir. İş dünyasında temel etik standartları belirlemek için pek çok yasa mevcut olmakla birlikte, büyük ölçüde bir etik kuralının geliştirilmesi için bir işletmenin liderliğine bağlıdır.
Hem işletmeler hem de ticari organizasyonlar tipik olarak çalışanlarının veya üyelerinin takip etmesi gereken bir tür etik kurallara sahiptir.
Etik kuralları önemlidir; çünkü davranış kurallarını açıkça ortaya koyar ve önleyici bir uyarı için temel sağlar.
▲ △ ▼
Etik Kuralları ve Mesleki Davranış Örneği (Şablon)
1. Kapsayıcı olun.
Her kökenden ve kimliğe sahip insanları ağırlıyor ve destekliyoruz. Bu, herhangi bir cinsiyet, etnik köken, kültür, sosyal ve ekonomik sınıf, eğitim düzeyi, renk, yaş, büyüklük, aile statüsü, siyasal inanç, din, zihinsel ve fiziksel yeteneğe sahip insanlar arasında ayrım yapmamayı gerektirir.
2. Düşünceli olun.
Bir şirket olarak yapabileceğimiz en iyi işi üretmek için hepimiz birbirimize güveniyoruz. Kararlarınız müşterileri ve meslektaşları etkileyecek ve karar verirken bu sonuçları hesaba katmalısınız.
3. Saygılı olun.
Hepimiz hep aynı fikirde olmayacağız, ancak anlaşmazlık, saygısız davranışın mazereti değil. Zaman zaman hepimiz hayal kırıklığını yaşayacağız, ancak bu hayal kırıklığının kişisel saldırılar olmasına izin veremeyiz. İnsanların kendilerini rahatsız ya da tehdit altında hissettiği bir ortam, üretken ya da yaratıcı değildir.
4. Sözlerinizi dikkatlice seçin.
Kendini daima profesyonelce yönet. Başkalarına karşı kibar olun. Başkalarına hakaret etmeyin veya düşürmeyin. Taciz, tehdit, ayrımcı şakalar, bozuk üslup ve dışlayıcı davranış kabul edilemez.
5. Taciz etmeyin.
Genel olarak, eğer biri bir şeyi durdurmanızı isterse, o zaman durun. Fikir farklılıkları ve anlaşmazlıklar çoğunlukla kaçınılmazdır. Önemli olan, anlaşmazlıkları ve farklı görüşleri yapıcı bir şekilde çözmemizdir.
6. Güçlü yönlerde farklar yaratın.
Çeşitlilikte güç bulabiliriz. Farklı insanlar, konularda farklı bakış açılarına sahiptir ve bu, problemleri çözmek veya yeni fikirler üretmek için değerli olabilir. Birinin neden herhangi bir bakış açısına sahip olduğunu anlayamamak, yanlış oldukları anlamına gelmez.
▲ △ ▼
Etik Kod Nasıl Hazırlanır?
- Misyonunuzu ve temel değerlerinizi gözden geçirin. Bir etik kuralının amacı, çalışanların şirket veya kuruluşun değerine uygun kararlar almasına yardımcı olmaktır. Bu yüzden başlamak için iyi bir yerdir.
- Paydaşlarla konuşun. Yönetimin, çalışanların ve müşterilerin, şirketin korunmasının en önemli değerleri olduğunu düşünüyor? Kodunuzun şirketin neyi temsil ettiğini yansıttığından emin olmak için katılan herkesten bilgi alın.
- Geçmiş etik sorunları gözden geçirin. Sorunlu bölgelere dikkat edin ve sahip olduğunuz güçlü yönleri güçlendirin.
- Diğer şirketlerin nerede hata yaptığını görün. Sektörünüzdeki diğer kuruluşlar son zamanlarda etik başarısızlıklara neden oldu mu? Bu sorunları kodunuzda ele alarak aynı tuzaklardan kaçının.
- Giriş ve tartışma için bir taslak kod oluşturun. Herkese etik kurallarının içeriğine karar vermelerinde yardım etmelerini sağlayın ve onları taslak aşamasında görüşmeye davet edin.
- Bir son taslak oluşturun ve paylaşın. Son bir taslağı onayladıktan sonra, bunu kuruluş genelinde paylaşın.
▲ △ ▼
Etik Kod Hangi Özellikleri İçermelidir?
1. İş ortamı. Çalışanlar dürüstlükle hareket etmeli, yasalara uymalı, profesyonel bir çalışma ortamı sağlamalı ve şirket politikalarına uymalıdır. Müşterilere, iş arkadaşlarına ve iş ortaklarına her zaman etik davranmalıdırlar.
2. Çıkar çatışması. Bir şirketin itibarı, çalışanlarının eylemlerine ve dürüstlüğüne bağlıdır. Objektif ve adil kararlar verebilme yeteneklerini perdeleyen eylemlerden kaçınmaları esastır.
3. Şirket varlıklarını korumak. Çalışanlar her zaman fiziksel, entelektüel ve elektronik veya dijital mülkler dahil şirket varlıklarını korumak için hareket etmelidir.
4. Rüşvet ve yolsuzlukla mücadele. Bir şirketin bütünlüğü; güvenilirliği ve itibarını korumak için esastır. Çalışanlar işlerini daima adil, dürüst ve yasal bir şekilde yapmalıdır.
5. Devam ve dakiklik. Çalışanların katılım sırasında düzenli ve dakik olması beklenir. Bu her gün başlangıç saatinde ofiste olmak, çalışmaya hazır olmak demektir. Devamsızlık ve gecikme, diğer çalışanlara ve şirkete yük getirir.
6. Haber vermeden devamsızlık. Hastalık veya kaza nedeniyle çalışamayan çalışanlar amirine bildirmelidir. Bu, şirketin görevlerinin kapsamı için düzenleme yapmasına izin verir ve bazı kişilerin yokluğunda çalışmaya devam etmesine yardımcı olur. Bir çalışan iş için bir rapor yaparsa ve şirkete bir çalışanın durumu 3 gün boyunca bildirilmezse, genellikle bir iş bırakma olarak kabul edilir.
7. Genel taciz ve cinsel taciz. Bu şirket ayrımcılık yapmama ve yasa dışı tacizden arınmış bir çalışma ortamı sağlamayı taahhüt eder. Bir bireyin cinsiyetine, ırkına, etnik kökenine, yaşına, dinine veya yasal olarak korunan herhangi bir özelliğine dayanan eylemler, kelimeler, şakalar veya yorumlar hoş görülmez.
8. İşyerinde cep telefonu kullanımı. Acil durumlar gibi aşırı durumlar haricinde mesai saatleri içinde kişisel cep telefonu kullanımı önerilmemektedir.
9. Kıyafet kodu. Çalışanlar müşterilerle veya potansiyel müşterilerle çalışırken profesyonel bir görünüm sergilenmesi önemlidir. Çalışanlar, iş ve pozisyonları için uygun şekilde bakımlı ve giyimli olmalıdır.
10. Madde kullanımı. Şirket mülkiyeti üzerinde kontrol edilen kötüye kullanım maddelerinin üretimi, dağıtımı, mülkiyeti, satışı veya satın alınması yasaktır. Şirketin mülküne yasa dışı uyuşturucu, alkol veya suistimal maddeleri etkisi altında girmek yasaktır.
11. İş yerinde internet kullanımı. Çalışanlar, bir işletme şirketi işletmesi için gereken bilgilere erişmek için uygun olduğunda İnternet’i kullanabilirler. İnternet kullanımı şirket bilgisayar ağını bozmamalı veya zarar vermemelidir. İnternet kullanımı bir çalışanın üretkenliğini etkilememelidir.
▲ △ ▼
Kaynakça
- https://www.investopedia.com/terms/c/code-of-ethics.asp
- https://www.betterteam.com/code-of-ethics-and-professional-conduct
Bu yazı için teşekkürler.