Korelasyon Nedir? Pozitif-Negatif Korelasyon Örnekleri

Korelasyon, iki değişkenin doğrusal olarak ilişkili olma derecesini ifade eden istatistiksel bir ölçüdür. Yani, sabit bir oranda birlikte değiştikleri anlamına gelir. Sebep ve sonuç hakkında bir açıklama yapmadan basit ilişkileri tanımlamak için yaygın bir araçtır.

Başka bir deyişle, iki değişkenin birbirine göre nasıl hareket ettiğini ifade eder. Korelasyon, çeşitli veri kümeleri için de kullanılabilir. İstatistiksel analizde, bir değişkendeki bir değişikliğin, bir veri setindeki durumlar arasında başka bir değişkendeki benzer bir varyasyon modeli ile nasıl ilişkilendirildiğini de açıklar.

Bir korelasyon pozitif veya negatif olabilir.

  • Pozitif Korelasyon: Değişkenler aynı yönde hareket ettiğinde, pozitif olarak ilişkilidir.
  • Negatif Korelasyon: Bir değişkendeki artış başka bir değişkende azalmaya neden olduğunda, bunlar negatif olarak ilişkilidir.

Sosyal bilimlerde mükemmel korelasyon olası değildir.

Korelasyon her zaman nedensellik içermez, yalnızca değişkenler arasındaki bir ilişkiyi açığa çıkarır, ancak bağlamı göstermez. Araştırmacılar, ilişkili değişkenlerin doğasını ve yönünü yeterince çıkarabilmek için titiz bir metodoloji kullanmalıdır.

Örnek:

Örneğin, şapka satışları ile dondurma satışları arasındaki pozitif korelasyon, büyük olasılıkla şapka giymenin dondurma arzusunu teşvik etmesinden veya tam tersi olmasından değil, üçüncü bir değişken olan sıcak hava nedeniyledir.

Kaynaklar

  • https://www.displayr.com/what-is-correlation/
  • https://sociologydictionary.org/correlation/
  • https://www.jmp.com/en_us/statistics-knowledge-portal/what-is-correlation.html

Turkau Araştırma

Türk Aydınlanma ve Uygarlık Araştırmaları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İçerikler:

Başa dön tuşu