Abbas ibn Firnas Kimdir?

Abbas İbn Firnas, ilk başarılı uçan makineyi başarıyla inşa eden çok yaratıcı bir mühendis ve mucitti. Uçan makinesi kontrollüydü ve Leonardo Da Vinci’nin tasarımlarından yüzyıllar önce uçuşunu da gösterdi. Ayrıca bazı görme problemlerini düzeltmek için kullanılabilecek bir cam mercek geliştirmesiyle de ünlüdür. Pek çok icat yapmıştı ve o kadar ünlüydü ki, aydaki bir kratere onun adı verildi.

Biyografisi

Abbas İbn Firnas, 810 yılında Endülüs’te (Şimdiki Ronda, İspanya) doğdu ve Müslümandı. Ailesi, Tarık Bin Ziyad’ın önderliğinde İspanya’yı fethetmesiyle ünlü Berberi kabilesine mensuptur. O zamanın İspanyası Müslümanların kontrolündeydi ve bilim ve teknoloji kurumu sayesinde güçlü bir milletti.

Abbas, eğitimini bilim, astroloji ve tıp alanında aldı. Abbas, çocukluğundan beri makineyi hacklemek ve tasarımı ve çalışması hakkında bilgi edinmek için tekrar bir araya getirmekle ilgileniyordu. Müzik ve Arap şiiriyle de ilgilendi ve bunları da öğrendi.

Abbas, Armen Firman adlı bir mühendisin paraşütle uçmaya çalıştığını ancak başarısız olduğunu öğrenince uçan makineyle ilgilenmeye başladı. Abbas’ın uçabilen ilk uçan makinesini tasarlaması 23 yıl aldı. Abbas, ilk uçuşunu tasarlayıp gösterdikten sonra, hayatının geri kalanını uçan makinenin tasarımını ve aviyonik ilkelerini geliştirmekle geçirdi.

Ayrıca astronomi, aviyonik, fizik ve mühendislik üzerine birçok kitap yazdı. Çalışmaları aynı zamanda Leonardo Da Vinci olarak bilinen büyük bir mühendis ve filozofa da ilham verdi.

Abbas İbn Firnas’ın Buluşları

Abbas İbn Firnas, bilim ve teknolojiye olan ilgisi nedeniyle hayatında birçok şeyi geliştirmiş ve icat etmiştir. Ünlü icatlarından bazıları şunlardır:

  • Uçan Makine: Abbas, ilk uçan makinesini 875 yılında bambudan bir çerçeve üzerine inşa etti. Bambu çerçeveyi hafif ipek kumaş ve kartal tüyüyle kapladı. Uçan makinenin kanatları statik değildi, ancak uçuş sırasında kontrol edilebiliyordu. Makinesi hazır olduğunda Abbas, onlara uçuşu göstermek için geniş bir seyirci kitlesi topladı. Seyirci toplandığında büyük bir uçurumdan atladı ve 10 dakikalık bir uçuş gerçekleştirdi. Tasarımında bir kusur vardı; başarılı bir iniş yolu tasarlamadı. Sonuç olarak, iniş sırasında ciddi yaralanmalara neden olan bir kaza oldu. Daha sonra kitabında, uçan makinenin başarılı bir şekilde inmesi için bir kuyruktan bahsetti.
  • Şeffaf Cam: Özelliklerini anlamak için kum ve kuvars kristallerini denedi. Endülüs gözlükleri olarak çok ünlenen onlardan çok şeffaf gözlükler de yaptı. O da şeffaf camdan lensler yaptı ve birçok kişinin görme problemlerini düzeltmeye başladı.
  • Suyla Çalışan Saat: Tamamen su akışıyla çalışan doğru zamanı tutmak için Al-Maqata olarak bilinen bir saat tasarladı.

Ek Bilgiler

  • Abbas İbn Firnas, o zamanın ünlü Iraklı müzisyeni Ziryab’dan müzik ve Arap şiiri öğrendi.
  • İlk uçuştan sonra Abbas, uçan makinenin birçok tasarımını önerdi, ancak hiçbir zaman uçmadı.
  • Astrolojiye olan ilgisinden dolayı Abbas, gezegenlerin hareketini incelemek için mekanik bir planetaryum tasarladı.

Referanslar

  • science4fun.info/abbas-ibn-firnas/

Turkau Araştırma

Türk Aydınlanma ve Uygarlık Araştırmaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İçerikler:

Başa dön tuşu