Akademik Kitap Yazmak
Akademik Bir Kitap Yazmaya Başlarken Sorulacak Beş Soru
Akademik kitap yayınlamak, birçok kişinin arzuladığı bir hedeftir.
Bir kitap, özünde çabanın, düşüncenin ve araştırmanın düzgün, düzenli bir ciltli kağıt paketinde toplanmış hali olarak tanımlanabilir. Bu hem kişisel hem de mesleki anlamda önem taşır. Yalnızca fikirlerinizi ve katkılarınızı daha geniş bir dünyayla paylaşmakla kalmaz, aynı zamanda emeğinizin meyvesini ellerinizde tutma fırsatını da yakalarsınız.
Akademik bir kitap yazmaya başlarken cevaplanması gereken beş ana soru vardır:
Kitabınız mevcut literatüre ne katıyor?
Bunun çok net olması gerekir. Ve sadece birkaç cümleyle kısa ve öz bir şekilde özetleyene kadar bu soru cevapsız kalmış olacaktır. Literatürü keşfetmek, boşlukları araştırmak, trendleri belirlemek ve fikrinizi uyarlamak için biraz zaman ayırmanız gerekir.
Neden bu kitabı yazmak için doğru kişisiniz?
Bu sadece konu alanınıza bağlı kalmak anlamına gelmez. Dikkate alınması gereken başka şeyler de vardır. Öncelikle, bu konuyla ilgili bir kitabı tamamlamak için ihtiyaç duyduğunuz araştırma türü için imkanlarınız var mı? Örneğin, çok sayıda ilk elden görüşmeye ihtiyacınız varsa, onları gerçekleştirecek kadar imkanınız var mı, disiplinli misiniz ve sizinle konuşacaklarından emin misiniz?
Ek olarak, zaten yoğun bir programla uğraşıyorsanız, mesleğiniz yoğunsa çalışma gerektiriyorsa, ihtiyacınız olanı elde etmek için zamanınız dahi olmayabilir.
Gerçekten yazmaya ne kadar isteklisiniz? Bir kitap tamamen yazmakla ilgilidir. Eğer istekli değilseniz ve yazmaktan da üşeniyorsanız, o zaman doğru kişi olmayabilirsiniz. Buna karşın, yazmaktan hoşlanan bir ortak yazar arayabilir ve iş yükünü bölmek için önceden belirlenmiş bir anlaşma yapabilirsiniz.
Kimin için yazıyorsunuz?
Tam olarak kimin için yazmak istediğini belirlemelisiniz.
- Mezun öğrenciler?
- Lisans öğrencileri?
- Yakın meslektaşlarınız?
- Alanınızdaki paydaşlar?
- Alanınızdaki uygulayıcılar?
- Kural koyucular?
Net, net bir hedef okur kitlesi olmalı.
Daha geniş bir kitleyi hedeflemeyi gerekli görüyor olsanız da, mutlaka belirli bir grup göz önünde bulundurularak yazılmalıdır.
Kitabınız nerede kullanılacak?
Kitabın kimin için olduğunu bilmiyorsanız, nasıl kullanılacağını da bilmiyorsunuz demektir.
Bu konu önemlidir. Kitaplar birçok farklı şekilde kullanılabilir. Bir lisans dersinde birincil ders kitapları olabilir. Lisansüstü bir kursta tamamlayıcı okumalar olabilir. Bir grup uygulayıcı için eğitim materyali olabilir.
Ve nerede kullanılacağı, nasıl yazıldığını etkileyecektir; bu yüzden erkenden karar vermelisiniz.
Kitabınızı nasıl öne çıkaracaksınız?
İnsanların kitabınızı görmesini ve okumasını sağlamanın herhangi bir yolu var mı?
Akademik yayıncınız sizin için çok fazla pazarlama yapmayacaktır. İşinizin farkındalığını kolaylaştırmak ve talep oluşturmak için hazırlıklı olmanız gerekir.
Tabiî kitabınız mevcut literatüre gerçekten eşsiz ve değerli bir katkı sunuyorsa, eserinizin kalitesi işin çoğunu sizin için yapacaktır. Ama yine de zaman alıyor.
Kaynak: http://blogs.nature.com/naturejobs/2017/03/24/getting-started-on-an-academic-book-five-questions-to-ask/