Dijital Para Birimi Nedir?

Dijital para birimi, fiziksel olarak değil, yalnızca dijital veya elektronik biçimde kullanılabilen bir para birimidir. Aynı zamanda dijital para, elektronik para, elektronik para birimi veya siber para olarak da adlandırılır. Dijital para birimleri, yalnızca elektronik biçimde bulunduğundan, yalnızca bilgisayarlarla veya cep telefonlarıyla erişilebilen para birimleridir. Dijital para birimleri aracı gerektirmediğinden, genellikle döviz ticareti için en ucuz yöntemdir.
- Tüm kripto para birimleri dijital para birimleridir, ancak tüm dijital para birimleri kripto değildir. Dijital para birimleri sabittir ve piyasalarda işlem görürken, kripto para birimleri tüketici hissiyatı ve fiyat hareketindeki psikolojik tetikleyiciler aracılığıyla işlem görür.
- Dijital para birimleri maddi değildir ve yalnızca internete veya belirtilen ağlara bağlı bilgisayarlar veya elektronik cüzdanlar kullanılarak alınabilir ve işlem yapılabilir. Buna karşılık, banknotlar ve basılan paralar gibi fiziksel para birimleri somuttur ve işlemler yalnızca fiziksel sahiplik sahibi olanlar tarafından mümkündür.
- Herhangi bir standart fiat para birimi gibi, dijital para birimleri de mal satın almak ve hizmetlerin ödemesini yapmak için kullanılabilir, ancak oyun siteleri, kumar portalları veya sosyal ağlar gibi belirli çevrimiçi topluluklar arasında sınırlı kullanım bulabilirler.
- Dijital para birimleri fiziksel para birimi gibi tüm temel özelliklere sahiptir ve desteklenen cihazlara ve ağlara bağlandığında sınır ötesi ödemeler yapmak için sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilecek anlık işlemlere izin verirler.
- Örneğin, bir Kırgızistanlının, her ikisinin de dijital para biriminde işlem yapmak için gereken aynı ağa bağlı olması şartıyla, Gagauzyeri’nde ikamet eden uzak bir karşı tarafa dijital para biriminde ödeme yapması mümkündür.
- Dijital para birimleri çok sayıda avantaj sunar. Dijital para birimlerinde ödemeler, aracı kurumlara ihtiyaç duymadan doğrudan işlem yapan taraflar arasında yapıldığından, işlemler genellikle anlık ve düşük maliyetlidir. Bu ücretler, bankaları veya takas evlerini içeren geleneksel ödeme yöntemleriyle karşılaştırıldığında daha işlevseldir. Dijital para bazlı elektronik işlemler de işlemlerde gerekli kayıt tutma ve şeffaflığı sağlar.
Dijital, Sanal ve Kripto Para Birimleri Arasındaki Fark
Birçok varyantta bulunduğundan, dijital para birimleri sanal para birimlerinin ve kripto para birimlerinin üst kümesi olarak kabul edilebilir. Kripto para birimleri düzenlenmemiş olduğu için sanal para birimleri olarak da kabul edilirler. Bir kripto para birimi, işlemleri güvenli kılmak ve doğrulamak ve yeni para birimi birimlerinin oluşturulmasını yönetmek ve kontrol etmek için şifreleme kullanan başka bir dijital para birimidir. Bitcoin ve Ethereum en popüler kripto para birimleridir. Temel olarak, hem sanal para birimleri hem de kripto para birimleri, dijital para birimleri olarak kabul edilir.
Kaynakça
- https://www.investopedia.com/terms/d/digital-currency.asp