Kaynak Yönetimi Nedir?
Kaynak yönetimi, çalışanlar ve onların becerileri, finansmanı ve teknolojisi dahil olmak üzere kaynakların edinimi ve tahsisidir. İmalatçı işletmeler için buna makine ve malzemeler de dahildir. Kapsamlı bir kaynak yönetimi planı, bir şirketin tüm kaynaklarının verimli ve etkili bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır: Tüm kaynak yönetimi kavramlarını hemen hemen özetleyen iki kelime bu ikisidir. Nihai varış noktası, tüm projelerin zamanında ve bütçe dahilinde başarıyla tamamlanması gerektiğidir. Belirli bir proje için gerekli olan bazı kaynaklar şirket içinde bulunmayabilir, ancak çoğu kez üçüncü taraf kaynaklardan elde edilebilir. Danışmanlar, dış kaynak firmaları ve ödeme sistemi sağlayıcıları bu tür üç örnektir. Kaynaklar ister dahili ister harici olsun, iyi bir kaynak yönetimi planı, her ölçekteki işletmenin projelerinin, programlarının ve portföylerinin başarıyla tamamlanmasını sağlamasına yardımcı olacaktır.
Kaynak Yönetimi Neden Önemlidir?
Kaynak yönetimi, atıkları en aza indirirken ve üretkenliği optimize ederken olabildiğince verimli ve etkili olmakla ilgilidir. Modern iş dünyasının o kadar önemli bir yönüdür ki, birçok şirket devam eden ve gelecekteki çeşitli projeleri ve programları için gerekli kaynakları değerlendirmek ve tahsis etmek için kaynak yönetimi uzmanları işe alır.
Etkili bir kaynak yönetimi planı, öngörülemeyen engellerden kaçınmanıza yardımcı olur. Bir projeye başlamadan önce mevcut olan kaynakları doğru bir şekilde anlayarak, herhangi bir beceri boşluğu veya potansiyel problem önceden tespit edilebilir ve doğru kaynak yönetimi çözümleri uygulanabilir.
Kaynak yönetimi araçları, belirli kaynakları fazla kullanmamanızı sağlar ve sizi diğer alanlarda yetersiz bırakır. Ayrıca, belirli kaynaklara ne kadar bağımlı olduğunuzu iyi anlayacak ve bir projenin başarısız olması durumunda güvenlik ağları oluşturmanıza olanak tanıyacaksınız. Başarısız projeler, işlerin nerede yanlış gittiğini hızlı bir şekilde belirlemek için kaynak yönetimi yazılımı ile analiz edilebilir. Kaynak eksikliğinden dolayı kaçınılmaz bir başarısızlık meydana gelirse, benzer bir proje başlamadan önce daha etkili bir kaynak yönetimi planı uygulanabilir. Çeşitli departmanlarınızın ve ekiplerinizin kapasite ve kabiliyetleri konusunda şeffaf olmanız da önemlidir.
Kaynak Yönetimi Süreçleri ve Alt Kavramları
Kaynak yönetimini, her biri diğerlerini destekleyen ve etkili ve verimli bir kaynak yönetimi planı oluşturmak için birlikte çalışan üç sütuna ayırabilirsiniz.
- Birincisi, kaynak tahsisi, sahip olduğunuz kaynaklarla projeleri üstlenmek ve gerekli görevleri tamamlamak için gerekenlere sahip olduğunuzdan emin olmak için süreci planlamakla ilgilidir. Kaynak tahsisi raporları, kaynak yöneticilerine mevcut kaynakların ayrıntılı bir perspektifini sunabilir, böylece gecikmeler ve aşırı harcamalar önlenebilir.
- İkincisi, kaynak seviyelendirme, yetersiz kullanılan veya verimsiz kullanılan kaynakları belirlemeye yardımcı olan başka bir dayanaktır. Bunun en yaygın örneklerinden biri, bir çalışanın atandıkları görevlerde kullanılmayan birden fazla beceriye sahip olmasıdır. Yeni bir çalışanı işe almak veya bir projenin belirli bir bölümünü dış kaynak olarak kullanmak yerine, bu çalışan zamandan ve paradan tasarruf etmek için ikincil becerilerini kullanabilir.
- Son olarak, kaynak tahmini, şirketinizin kaynaklarını tamamen optimize etmenin anahtarıdır. Kaynak yönetimi yazılımları, olası engelleri ve ekstra maliyetleri belirleyebildiği için kaynak tahmini için kullanışlıdır.
Otomatik ödemeler kaynak yönetimine nasıl yardımcı olur?
Standart bir kaynak yönetimi tanımının doğrudan ödemelerden ve faturalandırmadan bahsetmesi pek olası değildir çünkü bu iş unsurları, bir işletme içindeki devam eden projelerden ayrı görünecektir. Bununla birlikte, şirketinizin faturalama ve ödeme sürecini basitleştirerek, faturalarınızın otomatik olarak güvenli bir şekilde ve zamanında ödenmesini sağlayarak genellikle ödemeleri takip etmek için harcadığınız zamandan ve enerjiden tasarruf edebilirsiniz. Bu, şirketinize kendinize sahip olduğunuz en önemli kaynaklardan daha fazlasını sağlar.
Kaynak: https://gocardless.com/guides/posts/resource-management-explained/