TRACECA Nedir? (Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaştırma Koridoru)

(TRAnsport Corridor: Europe-Caucasus-Asia)

TRACECA (Avrupa-Kafkasya-Asya Taşımacılık Koridoru), tarihi İpek Yolu’nu yeniden oluşturmak ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve Kafkasya’yı Avrupa’ya bağlamayı hedefleyen bir ulaşım sistemidir. Azerbaycan’ın başkenti Bakü merkezli proje 1993 yılında başlatılmıştır. Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Bulgaristan, Ermenistan, Moldova, Romanya ve Ukrayna gibi üye ülkelerden oluşmaktadır.

TRACECA Türkiye Ulusal Sekreterliği internet sitesi: https://traceca.uab.gov.tr/

TRACECA, Avrasya kapsamında hazırlanan ulaşım koridoru projesidir. 21. yüzyılın İpek Yolu Projesi olarak adlandırılan bu Doğu-Batı koridoru aynı zamanda Avrupa Birliği’nin de proje kapsamında yer alan bağımsız devletlere karşı yürüttüğü politikanın da temelini oluşturmaktadır.

TRACECA Rotalari
TRACECA Rotaları

TRACECA, Doğu Avrupa’dan başlayıp Karadeniz’de Poti ve Batum limanlarıyla Güney Kafkasya üzerinden Türkiye’ye ulaşmaktadır. Azerbaycan’da Hazar üzerinden devam eden ticaret yolu Orta Asya’da Kazakistan ve Türkmenistan’a kara yolları ile bağlanmaktadır. Bununla birlikte proje, Marmaray, Avrupa demiryolu ağları ve Çin demiryolu ağları arasında da bir bağlantı oluşturmaktadır.

Alternatif bir ulaşım ağı oluşturma fırsatı sunan proje Uzakdoğu ve Avrupa arasında da ticaretin yeninden canlanması gibi stratejik önemlere de sahiptir. Bu nedenle Avrupa Birliği’nin, projenin gerçekleştirilebilmesi için önemli mali destek sağladığı ifade edilmektedir. Projenin ulaşım ağı üzerinde bulunan ülkeler ve hedefleriyle tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandırması beklenmektedir. Ayrıca ulaşımın demiryolu ağlarıyla sağlanacak olması nedeniyle projeye Demir İpek Yolu ya da İpek Demiryolu isimleri de verilmektedir.

TRACECA Dunya Kuresi Ipek Yolu

21. yüzyılın İpek Yolu olması planlanan TRACECA, sadece projede yer alan ülkelerin Avrupa pazarına açılmasını sağlamaktan ibaret olmayıp, aynı zamanda özellikle Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nin küresel ticarete entegrasyonunu kolaylaştırmayı da hedeflemektedir. Ekonomi gibi önemli hedeflerin yanı sıra projeye dahil olan ülkelerin ulaşım ağlarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi de projenin temel amaçları arasında yer almaktadır.

TRACECA

Günümüzde TRACECA ülkeleri, 2016-2026 yıllarını kapsayan 10 yıllık stratejisini kademeli olarak uygulamaktadır. Hazırlanan 10 yıllık stratejik plan kapsamında yer alan projelerin sonucunda TRACECA ülkelerinin rekabet gücünün artırılması, oluşturulan koridorun daha da genişletilmesiyle birlikte ticaretin daha da serbestleştirilmesi ve özellikle taşımacılıkta mevcut engellerin ortadan kaldırılması hedeflenmektedir.

Kaynaklar

  • http://www.traceca-org.org/en/about-traceca/
  • https://tasam.org/tr-TR/Icerik/24/demirden_ipek_yolu_traceca_projesi
  • http://www.mfa.gov.tr/avrupa-kafkasya-asya-ulastirma-koridoru.tr.mfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İçerikler:

Başa dön tuşu