Stagflasyon Nedir? Stagflasyonda Yatırım

Stagflasyondan kimler yararlanabilir, stagflasyonda yatırım, stagflasyonda ne yapmalı, stagflasyon durumunda ne yapılır, stagflasyon olursa ne olur?

“Stagflasyon”, 1970’lerde STAGnant büyüme ve yüksek enflasyon ile karakterize edilen bir ekonomik ortama atıfta bulunmak için icat edilen bir terimdir.  ‘Bir ülke ekonomisinde yüksek işsizlik ve durgun talep ile birlikte kalıcı yüksek enflasyon’ birleşimi için kullanılır.

Stagflasyon Nasıl Ortaya Çıkar?

  • Yüksek enflasyon – Düşük ekonomik büyüme dönemlerinde enflasyon aynı zamanda yavaşlarken, stagflasyon sırasında fiyatlar hızlı bir şekilde artmaya devam eder. Bu, fiyatı küresel olarak belirlenen ve dolayısıyla ulusal hükümetlerin kontrolü dışında olan emtia fiyatları tarafından tetiklenebilir. 1970’lerde petrol fiyatlarındaki artışın neden olduğu enflasyon, küresel bir ekonomik krizi tetikledi. Petrolün endüstriler arasındaki önemi nedeniyle fiyatlar neredeyse evrensel olarak arttı. Bu, reel harcama gücünde bir azalmaya yol açan ekonomik büyüme veya istihdam artışıyla telafi edilemedi.
  • Yüksek işsizlik – Enflasyonist ortamlara genellikle talep arzı geride bıraktığı için artan tüketici harcamaları neden olur. Bununla birlikte, stagflasyona genellikle daha yüksek işsizlik eşlik eder. Bu, fiyatların artmasına rağmen buna tüketici harcamalarındaki benzer bir büyümenin eşlik etmediği anlamına geliyor.
  • Düşük ekonomik büyüme – Ekonomik aktivite yavaşladıkça ve fiyatlar arttıkça tüketiciler sınırlı harcamalarını temel öğelere odaklar. Toplam harcamalardaki azalma ekonominin tüm yönleri üzerinde baskı oluşturduğundan, bunun mal ve hizmet tedarikçileri üzerinde caydırıcı bir etkisi vardır. Bu faktörlerin birleşimi, ilk tetikleyiciler sona erdikten yıllar sonra genellikle hissedilen etkilerle birlikte, ekonomilerin toparlanmasını zorlaştırır.

Stagflasyonda Neye Yatırım Yapılır?

Stagflasyon döneminde ekonomik aktivite yavaşlarken, emtia fiyatları piyasadaki enflasyonist baskılardan yararlanır. Üreticilerin potansiyel olarak üretim ölçeğini düşürmesi ve küresel bir pazar olması nedeniyle, kilit emtialarda genellikle stagflasyon dönemlerinde fiyatların yükseldiği görülür. Bununla birlikte, daha yüksek fiyatlar ekonomik aktiviteyi baskılama etkisine sahiptir ve arz ve talep arasında bir dengeye ulaşıldığında fiyatlar düşecektir.

Güçlü ekonomik büyüme dönemlerinde iyi performans gösteren varlık sınıfları olduğu gibi, stagflasyonun tahribatına karşı daha dirençli bazı varlıklar vardır.

Tüketiciler daha yüksek fiyatların ve daha düşük harcanabilir gelir seviyelerinin sıkışmasını hissettikçe, harcamalar yeniden temel ürünlere odaklanır. Sağlık hizmeti sağlayıcıları, enerji şirketleri, gıda perakendecileri ve üreticiler de dahil olmak üzere bu ürünleri sağlayan şirketler, pazardaki paylarının arttığını görerek pazar desteğinin devam etmesine neden olur. Stratejilerini yeniden odaklayabilen üst düzey perakendeciler bile bu dönemlerde fırsatlar sağlayabilir.

Yüksek enflasyon, nakit şeklindeki tasarruf sahipleri adına kötü olur. Sonuç olarak, tasarruf sahiplerinin paralarını nakit veya bir tür nakit eşdeğeri olarak tutmak yerine, enflasyon arttıkça değer kazanan varlıklara yatırmaları gerekir. Dünya ekonomisinde stagflasyonda yüksek talep gören alanlar, enerji sektörü (petrol, gaz, kömür ve uranyum), tarım sektörü (gübre), ana metaller ve değerli metaller gibi emtialardır.

Bu yazıdakiler yatırım tavsiyesi değildir.

Kaynaklar

  • https://www.ig.com/uk/trading-strategies/what-is-stagflation-and-how-do-you-trade-it–211005
  • https://www.forex.com/en/market-analysis/latest-research/stagflation-headlines-abound-how-likely-is-it-and-how-can-traders-prepare/
  • https://www.gurufocus.com/news/27311/how-to-invest-during-a-stagflation-combination-of-recession-and-an-inflationary-environment

Turkau Araştırma

Türk Aydınlanma ve Uygarlık Araştırmaları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İçerikler:

Başa dön tuşu