Ölçek Ekonomisi Nedir?
Ölçek ekonomileri, üretim verimli hale geldiğinde şirketler tarafından elde edilen maliyet avantajlarıdır. Şirketler, üretimi artırarak ve maliyetleri düşürerek ölçek ekonomisi elde edebilir. Bunun nedeni, maliyetlerin çok sayıda mala yayılmasıdır. Maliyetler hem sabit hem de değişken olabilir.
Ölçek ekonomileri söz konusu olduğunda, işletmenin büyüklüğü genellikle önemlidir. İşletme ne kadar büyükse, maliyet tasarrufu o kadar fazla olur.
Ölçek ekonomileri hem iç hem de dış olabilir. İç ölçek ekonomileri yönetim kararlarına dayanırken, dışsal ekonomiler dış faktörlerle ilgilidir.
Ölçek Ekonomilerini Anlamak
Ölçek ekonomileri, herhangi bir sektördeki herhangi bir işletme için önemli bir kavramdır ve büyük işletmelerin küçük işletmelere göre maliyet tasarruflarını ve rekabet avantajlarını temsil eder.
Çoğu tüketici, daha küçük bir işletmenin daha büyük bir şirket tarafından satılan benzer bir ürün için neden daha fazla ücret aldığını anlamıyor. Bunun nedeni, birim başına maliyetin şirketin ne kadar ürettiğine bağlı olmasıdır. Daha büyük şirketler, üretim maliyetini daha büyük miktarda mala yayarak daha fazla üretim yapabilirler. Bir endüstri, aynı zamanda, o endüstri içinde benzer mallar üreten birkaç farklı şirket varsa, bir ürünün maliyetini belirleyebilir.
Ölçek ekonomilerinin daha düşük birim başına maliyetlere neden olmasının birkaç nedeni vardır.
- Birincisi, emeğin uzmanlaşması ve daha entegre teknoloji, üretim hacimlerini artırır.
- İkincisi, daha düşük birim başına maliyetler, tedarikçilerin toplu siparişlerinden, daha büyük reklam alımlarından veya daha düşük sermaye maliyetinden gelebilir.
- Üçüncüsü, dahili işlev maliyetlerini üretilen ve satılan daha fazla birime yaymak, maliyetleri düşürmeye yardımcı olur.
Dahili işlevler muhasebe, bilgi teknolojisi ve pazarlamayı içerir. İlk iki neden aynı zamanda operasyonel verimlilik ve sinerji olarak kabul edilir. İkinci iki neden, birleşme ve devralmaların faydaları olarak gösteriliyor.
İç ve Dış Ölçek Ekonomileri
Yukarıda belirtildiği gibi, iki farklı ölçek ekonomisi türü vardır. İç ekonomiler şirket içinden kaynaklanmaktadır. Dışsal olanlar dış etkenlere dayanır.
İç ölçek ekonomileri, bir şirket dahili olarak maliyetleri düşürdüğünde ortaya çıkar, bu nedenle o şirkete özgüdürler. Bu, bir şirketin büyüklüğünden veya firma yönetiminin kararlarından kaynaklanıyor olabilir. Daha büyük şirketler, kaynakları toplu olarak satın alabildikleri, bir patente veya özel teknolojiye sahip oldukları veya daha fazla sermayeye erişebildikleri için – maliyetlerini düşürerek ve üretim seviyelerini yükselterek – iç ölçek ekonomilerini elde edebilirler.
Öte yandan, dış ölçek ekonomileri, dış etkenler veya tüm bir sektörü etkileyen faktörler nedeniyle elde edilir. Bu, hiçbir şirketin maliyetleri tek başına kontrol etmediği anlamına gelir. Bunlar, yüksek vasıflı bir işgücü havuzu, sübvansiyonlar ve / veya vergi indirimleri ve ortaklıklar İLE ortak girişimler – belirli bir sektördeki birçok şirketin maliyetlerini düşürebilecek herhangi bir şey olduğunda meydana gelir.
TEMEL ÇIKARIMLAR
- Ölçek ekonomileri, maliyetler daha fazla mala yayılabildiğinden, üretim verimli hale geldiğinde şirketlerin deneyimlediği maliyet avantajlarıdır.
- Bir işletmenin büyüklüğü, bir ölçek ekonomisine ulaşıp ulaşamayacağına bağlıdır – daha büyük şirketler daha fazla maliyet tasarrufu ve daha yüksek üretim seviyelerine sahip olacaktır.
- Ölçek ekonomileri hem iç hem de dış olabilir. İç ekonomiler tek bir şirketteki faktörlerden kaynaklanırken, dış faktörler tüm sektörü etkiler.
Ölçek Ekonomilerinin Sınırları
Yönetim tekniği ve teknolojisi, onlarca yıldır ölçek ekonomilerinin sınırlarına odaklanıyor.
Daha esnek teknoloji sayesinde kurulum maliyetleri daha düşüktür. Ekipman, üretim kapasitesine uyacak şekilde daha yakın fiyatlandırılır ve bu da çelik mini değirmenler ve butik bira üreticileri gibi daha küçük üreticilerin daha kolay rekabet etmesini sağlar.
İşlevsel hizmetlerin dış kaynak kullanımı, maliyetleri çeşitli büyüklükteki işletmeler arasında daha benzer hale getirir. Bu işlevsel hizmetler, muhasebe, insan kaynakları, pazarlama, hazine, hukuk ve bilgi teknolojisini içerir.
Mikro üretim, hiper yerel üretim ve eklemeli üretim (3B baskı) hem kurulum hem de üretim maliyetlerini düşürebilir. Küresel ticaret ve lojistik, tek bir tesisin büyüklüğünden bağımsız olarak maliyetlerin düşürülmesine katkıda bulunmuştur.
Toplamda, ticareti yapılabilen malların ortalama maliyeti, sanayileşmiş ülkelerde 1995’ten beri düşüyor.
Kaynak: https://www.investopedia.com/terms/e/economiesofscale.asp
Ölçek ekonomisi türleri nelerdir? İçsel ve dışsal olarak ikiye ayırabiliriz. Doğru mu?